Keresés
  • Shanna

Vagy minden véletlen, vagy semmi sem az

Frissítve: 2019. máj. 3.Az egész életünk pont úgy lüktet, ahogy a szív a testben, a vér az ereinkben, a halántékunkon, vagy a nyaki artériában, és pont így váltják egymást az energikus és fáradt időszakaink, a feltöltő és lehúzó történések, színes és fakó napjaink is.

Meg lehet vajon festeni a dobbanást? A lüktetést?

A pillanatot, amikor pont megtörténik?

Az a kép, amikor a szellő épp eléri a függönyt, és pont elkezdi megmozdítani, megfesthető vajon?

És én képes vagyok erre?


A test fáradtságára csomó módszerünk van: aludj, nézz filmet és punnyadj közben a kanapén, vegyél be vitaminokat, igyál gyógyteát, menj el masszázsra vagy szaunázni. És amikor a lélek fárad el?

El tud egyáltalán fáradni?

Vagy a lélek elfáradni képes része az agyunk, a tudatunk, vagyis a test fáradtságához köthető, és az igazi lélekrész sosem fáradt?


Szóval mit kezdjünk a fáradt lelkünkkel… Amikor mindent ismétlésnek élünk meg. Amikor nincs semmi új, semmi plusz, semmi más, nincs semmi de semmi, csak az ismétlődés. A rutin.

Mit csináljon a művész, ha hamisan szól a vonal, amit húz, ha nem találja a hangját, ha idegenek és mesterkéltek a színei, és már akkor unja a rajzát, amikor gondolatban készíti?


Wasabit eszik erőspaprikával.

Hagymát pucol.

Erős parfümöt használ. Ami húsz éve is hatott, Kenzo Jungle.

Őszintén beszél a barátnőjével. Arról, hogy épp semmi sincs, amit keresne.

Olvas. Mondjuk Yalomtól a Szemben a nappalt.

Hajat fest. Hogy a színe legyen megint narancsvörös, ő pedig tüzes.

A türelmetlen művész minden érzékszervén keresztül ingert küld a központi idegrendszerének, hogy ébredjen, mert dolgozna. Menne. Tanulna, fejlődne, beszélne. Élne.

És a tuning beütött: megdobbantam újra, látom, ahogy a függönyt megmozdítja a fuvallat, érzem a lüktetést. De már nem ezt akarom megfesteni.


Most mutatni szeretnék valamit.

Figyeljetek.


Everything is a coincidence, or nothing is a coincidence


We all swarm with life just like our hearts beat in our bodies, blood pulses through our veins, and a pulse beats in our temples. That’s exactly how we all experience times and seasons in our lives and have good days and bad days.

Could a beat be painted? A pulse?

The moment when it’s happening?

A picture of the moment when a little breath of sweet air is moving the curtain?

Can I paint it?

We know what we should do when we’re physically tired: we should sleep, watch a movie, lying on the sofa, get some vitamins, drink herbal tea, go for a massage, or take a sauna. And what should we do when we’re mentally tired?

Can we be mentally tired?

Or is it that our brains or minds are tired while our souls never get tired?

So, what are we supposed to do with our tired souls, assuming everything feels like repetitive sameness to us? Meaning there’s nothing new, nothing more, nothing else, nothing, nothing but repetitive sameness. It all becomes routine.

What an artist supposed to do if the line she’s drawing doesn’t feel true, if her colours are impersonal and artless, and she is already bored with her own drawing when she’s drawing it in her mind?

Well, she’s eating wasabi with hot peppers.

She’s peeling an onion.

She smells of very strong perfume that was too strong even twenty years ago.

She’s being open and honest about her feelings with her girlfriend: Now there isn’t anything left to look for.

She’s reading. Staring at the Sun by Yalom.

She’s dying her hair to make it intensive red-orange and herself hot.

An impatient artist always tries to send stimuli through all her senses to her central nervous system to arouse it to help her work. Because she would like to continue down her road. She would like to learn, grow, and speak. She would like to live.

And suddenly the upgrade kicks in: I’m feeling a thrill, seeing the breeze move the curtain, and my heart is leaping. But I no longer want to paint that.

This time I would like to show you something.


Here I go!

85 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése